Platform21

Saturday, June 09, 2007

De beeldcultuur van Luc Tuymans


In samenwerking met het Museum van Hedendaagse Kunsten Antwerpen (MuHKA) organiseert het FotoMuseum op zijn bovenverdieping deze zomer een programma dat gewijd is aan de beeldcultuur. Tot 9 september loopt daar de tentoonstelling ‘I Don’t Get It’ van de Antwerpse hedendaagse kunstenaar Luc Tuymans. Daar toont Tuymans enkele minder bekende aspecten van zijn oeuvre.


Een belangrijk aspect van de tentoonstelling wordt vertegenwoordigd door een reeks polaroids, een belangrijk deel van het werk van Luc Tuymans en inmiddels door de kunstenaar geschonken aan het MuHKA. Het is echter meer dan een tentoonstelling van beelden. Die polaroids waren voor de kunstenaar immers een belangrijke stap in het proces dat voorafgaat aan de creatie van zijn schilderijen.


Luc Tuymans spreekt in verband met zijn schilderijen al eens over authentieke vervalsingen. Hij bedoelt daarmee dat ze niet zomaar uit de lucht komen vallen, maar schatplichtig zijn aan bestaande beelden. “Originele creatie is niet mogelijk, want alles is al eens door anderen gemaakt,” aldus de Antwerpse kunstenaar. Tuymans zegt dan ook allerlei documentatie als uitgangspunt te nemen voor zijn werk en te herinterpreteren.




Ook kan de bezoeker de zelden vertoonde videofilm 'Feu d'Artifice' bekijken, een weergave van een performance met tableaux vivants uit de vroege jaren tachtig. Daarnaast omvat de tentoonstelling ook zeefdrukken en lithografieën, boeken, teksten, ontwerpen voor hemden en opnames van muurschilderingen die ondertussen weer zijn verdwenen. In het kader van deze tentoonstelling heeft Luc Tuymans ook de gelijknamige publicatie uitgebracht.


In ‘I Don’t Get It’ kan ook een bezoek gebracht worden aan de inmiddels beruchte rookkamer die Tuymans heeft geïnstalleerd. De Antwerpse kunstenaar voert immers aan dat het roken een essentieel onderdeel van zijn werk is, terwijl het steeds meer uit onze cultuur wordt verbannen. Meer informatie over de tentoonstelling kan verkregen worden op de website www.fotomuseum.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home