Platform21

Sunday, June 24, 2007

Poëzie uit Guantanamo Bay

In augustus verschijnt in Amerika een bundel met 22 gedichten die geschreven zijn door zeventien gedetineerden op Guantanamo Bay. De oorspronkelijk in het Arabisch geschreven gedichten zijn verzameld door Marc Falkoff, de advocaat van zeventien Jemenieten in het beruchte gevangenkamp. Het Amerikaanse ministerie van defensie hield de teksten jarenlang achter uit angst dat ze berichten voor terroristen bevatten.


Marc Falkoff heeft naar eigen zeggen een passie voor literatuur en vond in de zomer van 2005 een gedicht in de post die gevangenen hun raadsman mogen sturen. Enkele weken later stuurde een andere gevangene hem het gedicht 'De schreeuw van de dood'. Daardoor raakte de interesse van Falkoff gewekt. Beide gedichten zijn trouwens niet in de bloemlezing te vinden, want ze kwamen niet door de militaire censuur.


Een groot gedeelte van de bloemlezing ‘Gedichten van Guantanamo: de gevangenen spreken’ is van religieuze aard. In andere gedichten wordt dreigend uitgehaald naar de regering van de Amerikaanse president George W. Bush. De dichtbundel wordt op de markt gebracht door het uitgevershuis van de Universiteit van Iowa. In Guantanamo Bay zitten op dit ogenblik nog ongeveer 380 gevangenen vast.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home