Platform21

Monday, August 06, 2007

Componist Lee Hazlewood overleden

In zijn woning in Henderson (Nevada) is de Amerikaanse songwriter en producer Lee Hazlewood (78) aan nierkanker gestorven. Lee Hazlewood is vooral bekend als de man die de carrière van Nancy Sinatra heeft gelanceerd en van composities zoals ‘Some Velvet Morning’ en ‘These Boots Are Made for Walkin’, die door de zangeres werden vertolkt. Vorig jaar bracht Lee Hazlewood met ‘Cake or Death’ een laatste album uit.


Lee Hazlewood werd geboren in 1929 in Mannford en begon in 1953 zijn muzikale looppbaan als deejay bij een Californisch radiostation. Twee jaar later produceerde hij zijn eerste composities door echo als creatieve inbreng te gebruiken, een techniek die producer Phil Spector in het begin van de jaren zestig inspireerde voor zijn beroemde Wall of Sound. Na enkele soloalbums nam Hazlewood in 1966 ‘These Boots Are Made for Walkin’ op.


Het nummer werd gezongen door Nancy Sinatra, die er internationaal mee doorbrak. Hazlewood componeerde voor de zangeres later nog ‘Sand’, ‘Summer Wine’, ‘Somethin' Stupid’ en ‘Some Velvet Morning’. Ze leverden Hazlewood aan reputatie op als countrypop-estheticus. In 1968 verkocht het album ‘Nancy & Lee’ één miljoen exemplaren. De jaren zeventig verliepen minder voorspoedig. Maar in de loop van de decennia herontdekten talrijke hedendaagse artiesten het genie van Hazlewood.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home