Platform21

Tuesday, March 04, 2008

Brussels Gewest krijgt archief Marc Sleen

Het archief van striptekenaar Marc Sleen gaat zich vestigen in een pand tegenover het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal verhaal. Onlangs heeft het Brusselse Gewest het archief kunnen overnemen. Daarmee was een investering van 750.000 euro gemoeid. In die som zit ook de aankoop van een deel van het gebouw, gelegen aan de Brusselse Zandstraat. Het archief zou ettelijke tienduizenden stukken omvatten.


Een toeval is dat in hetzelfde gebouw Nero, de stripfiguur van Marc Sleen, in 1947 werd geboren. Op dat ogenblik was Marc Sleen als huisillustrator werkzaam voor de krant De Nieuwe Gids. Volgens het Brusselse Gewest is het ook de bedoeling dat met het beschikbare geld ook een eerste tentoonstelling wordt gebouwd. Dit gebeurt in samenwerking met het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, waar combitickets te koop zullen zijn om het Sleenhuis te bezoeken.


Brussels minister Van Hengel heeft voor het beheer van het Sleenpatrimonium de Sleen Stichting in het leven geroepen. Daarin zetelt het Brussels Gewest met drie bestuurders en hebben Standaard Uitgeverij, de krant De Standaard, het Belgisch Centrum van het Beelverhaal en de Marc Sleen Stichting telkens een vertegenwoordiger. Het jaar 2009 staat voor het Brussels Gewest in het teken van het beeldverhaal. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home