Platform21

Friday, April 25, 2008

Belgische film goed vertegenwoordigd in Cannes

Belgiƫ zal dit jaar opnieuw goed vertegenwoordigd zijn op het Filmfestival van Cannes. Naast de broers Dardenne die naar een derde Gouden Palm dingen, wordt ook de Vlaamse film 'Aanrijding in Moscou' opgenomen in een wedstrijd op het prestigieuze filmfestival dat volgende maand begint.

De debuutfilm van Christophe Van Rompaey is geselecteerd voor de Semaine de la Critique. In deze nevensectie van het festival worden kleinere films vertoond en krijgen jonge, debuterende filmmakers een podium. Producent Jean-Claude Van Rijckeghem is dan ook uitermate tevreden met deze erkenning. "Het betekent dat de film nu alle kansen heeft om ook in het buitenland een breed publiek te vinden."

'Aanrijding in Moscou' speelt zich af in Gentbrugge en vertelt het verhaal van een gescheiden moeder die verliefd wordt op een truckchauffeur nadat ze hem aangereden heeft op het parkeerterrein van een supermarkt. Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet en Johan Heldenbergh spelen de hoofdrollen. In Vlaanderen kwam de film eind januari 2008 in de zalen. Al meer dan 150.000 bioscoopliefhebbers zagen de film.

De broers Dardenne van hun kant schijnen dan weer een geabonneerd te zijn in Cannes. Met hun nieuwste film 'Le Silence de Lorna' waagt het Waalse duo opnieuw naar de hoofdprijs, de Gouden Palm. Ze zullen dan wel de concurrentie moeten aangaan met filmmonumenten als Clint Eastwood, Steven Soderbergh, Atom Egoyan en Wim Wenders.
Luc en Jean-Pierre Dardenne wonnen al eerder een Gouden Palm voor 'Rosetta' (1999) en 'L'Enfant' (2005). Juryvoorzitter van het 61ste filmfestival is regisseur Sean Penn. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home