Platform21

Friday, April 11, 2008

Tweetalige rockversie van Brabançonne

De clip van de Belgische groep Bel&G, die een rockversie van de "Brabançonne" heeft vermengd met passages uit "Le Plat Pays" van Jacques Brel, is een grote hit op de videosite YouTube. Bel&G werd twee jaar geleden opgericht door Laetitia Dillien (22) uit kraainem en Giverny Feron (18) uit Sint-Pieters-Woluwe. De zangeressen betreuren de strijd tussen Walen en Vlamingen. In hun lied "Ceci n'est pas une Brabançonne" staken ze een boodschap.

Ze zochten naar liedjes met zowel een Vlaamse als een Franse versie. Ze kwamen bij Jacques Brels "Le Plat Pays" en bij de "Brabançonne" uit. Ze hebben die samengevoegd met een Nederlandstalige en Franstalige strofe en dat in een eigentijds jasje gestoken. Studenten uit Louvain-la-Neuve maakten er een clip van, die nu frequent wordt aangeklikt op YouTube.

De Brabançonne was oorspronkelijk in het Frans geschreven en later werd er ook een versie in het Nederlands en in het Duits geschreven. De auteur van de Brabançonne is Jenneval, wiens echte naam Louis Alexandre Dechet was. De huidige Nederlandstalige versie werd pas in 1938 officieel goedgekeurd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home