Platform21

Tuesday, March 25, 2008

Belgisch artiest speurt naar Egyptisch labyrint

De Belgische kunstenaar Louis De Cordier (29) zoekt in Egypte met een wetenschappelijk team van de universiteit van Gent in Egypte naar een gigantisch tempellabyrint dat in de loop der tijden door zand is overspoeld. In mei presenteren de Gentse wetenschappers de resultaten van het scanwerk. Dan kan het licht op groen worden gezet voor de eigenlijke opgravingen. Niemand verwacht dat het project alsnog zou mislukken.


Op dit ogenblik zijn een twintigtal geofysici van het ‘National Research Institute of Atronomy and Geophysics’ in Caïro aan het scannen in de ondergrond rond de piramide van Hawara in de Fayou-oase. Deze scanning gaat tot twintig meter diepte. Een Russische topexperte verleende hulp met nieuwe, zelf ontworpen hoogtechnologische apparatuur. Het gaat volgens De Cordier om het grootste geofysische onderzoek dat ooit is uitgevoerd op het terrein van de archeologie.


Verwacht wordt dat er zich onder het zand nog een reusachtig tempellabyrint bevindt. Het is niet duidelijk in welke periode dat zou aangelegd zijn. Het zou gaan over een laag gebouw met plat dak en opgetrokken uit massieve steen, met twee niveaus, elk voorzien van 1500 kamers. Vermoed wordt dat het complex acht meter hoog is en zich ook acht meter diep in de grond zou bevinden. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home