Platform21

Thursday, March 20, 2008

Megalomane architectuur in Berlijn

Naast het Holocaustmonument in Berlijn kan het publiek tot eind dit jaar de privetentoonstelling ‘De Mythe Germania’ bezocht worden. Deze tentoonstelling gaat over het gigantisch architectuurproject dat Adolf Hitler en architect Albert Speer voor de Duitse hoofdstad in gedachten hadden. Op deze tentoonstelling staat een maquette van elf meter lang en twee meter breed. Zij stelt de noord-zuid as voor die Speer over zeven kilometer in het centrum van Berlijn voorzien had.


Men krijgt inzicht in de grote vierkante hal met een stalen koepel van meer dan 200 meter hoog en met een diameter van eveneens 200 meter. Deze hal zou plaats bieden aan 180.000 personen om de redevoeringen van de Führer te aanhoren. Ook had men een Triomfboog van bijna 120 meter hoog en breed voorzien in het zuiden van de stad. Het project had in 1950 moeten voltooid moeten zijn.


Voor de bouw werden 50.000 mensen verplaatst en raakten bepaalde historische wijken in de Duitse hoofdstad onherroepelijk verloren. Michael Richter, één van de organisatoren van deze tentoonstelling Michael Richter stelde dat bij het streven om Germania te realiseren de menselijke, financiële en materiële kosten weinig belang hadden voor de nazi-toplui. Wegens de bombardementen van de geallieerden werd de werf in 1943 stilgelegd in 1943 en Speer had al voorbereidende afbraakwerken laten uitvoeren. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home