Platform21

Tuesday, March 11, 2008

Tentoonstelling Jan Cox in het KMSKA

Tot half juni toont het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) werk van schilder Jan Cox. De tentoonstelling presenteert geen algemeen profiel van de kunstenaar, maar draait wel rond een aantal sleutelwerken en thematische ensembles, zoals de Martelgang, het thema van de vrouw, Orpheus en Ilias. Bovendien worden een aantal objecten van Jan Cox tentoongesteld die nooit eerder te zien waren en die het publiek een andere, speelse Jan Cox leert kennen.


Jan Cox werd geboren in Den Haag op 27 augustus 1919. Hij bracht het grootste gedeelte van zijn jeugd door in Amsterdam en verhuisde in 1936 naar Antwerpen, waar hij lessen volgde aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten. In 1945 richtte hij samen met andere kunstenaars de groep Jeune Peinture Belge op. Enkele jaren later kwam hij in contact met de leden van de Cobragroep en knoopte hij vriendschappen aan met Pierre Alechinski en Hugo Claus.


Vanaf 1948 verschoof zijn aandacht naar de Verenigde Staten. Zo stelde hij tentoon in de befaamde Valentin Gallery in New York en was hij vanaf 1956 Head of the Paiting Department van de School of the Museum of fine Arts in Boston. Bij zijn terugkeer naar België werd hij opgenomen in de kunstenaarskring van galerie De Zwarte Panter te Antwerpen.


De kunst van Jan Cox neemt in de naoorlogse kunstperiode een aparte plaats in door de
zorgvuldige composities, het magische of surreële karakter en een zeer persoonlijk
kleurenpalet. Maar bovenal onderscheidt Jan Cox zich van zijn tijdsgenoten door zijn keuze voor klassieke thema’s zoals Orpheus, de Ilias van Homeros, de Passie van Christus, thema's waarin hij de toeschouwer wil doen nadenken over de menselijke conditie en de verschrikking van de wanhoop en de moderne tijden. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home