Platform21

Saturday, March 08, 2008

Geluidstechnicus The Beatles overleden

Norman Smith, gewezen geluidstechnicus van The Beatles, is op 85-jarige leeftijd overleden. Norman was betrokken bij alle studio-opnames van de Britse band tussen 1962 en 1965 voor het platenlabel EMI. Smith hielp de Beatles bij het creëren van hun vroege sound en werkte met hen samen aan ongeveer 180 Beatles-songs. In 1967 begon hij samen te werken met rockgroep Pink Floyd.


Londenaar Norman Smith was tijdens de tweede wereldoorlog piloot van RAF-zweefvliegtuigen en begon daarna een onsuccesvolle carrière als jazzmuzikant. In 1959 kwam hij als geluidstechnicus in dienst van het platenlabel EMI. Daar werkte hij samen met de Beatles, toe en met het album Rubber Soul. Daarna werd hij door het platenlabel gepromoot tot producer.


Vanaf 1967 werkte hij samen met Pink Floyd als producer van de albums ‘The Piper at the Gates of Dawn’, ‘A Saucerful of Secrets’ en Ummagumma. Op het nummer ‘Remember a Day’ verving hij op de drums zelfs Nick Mason, omdat die niet de juiste drumpartij vond. In 1968 produceerde Smith ‘S.F. Sorrow’ van The Pretty Things, één van de eerste conceptalbums uit de rockgeschiedenis.


Smith werkte ook nog samen met de groep Barclay James Harvest en haalde onder het pseudoniem Hurricane Smith zelf hits met de nummers ‘Don’t Let It Die’ en ‘Oh Babe What Would You Say?’ (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home