Platform21

Thursday, March 06, 2008

Film King Kong wordt 75 jaar

King Kong, de filmklassieker van Merian C. Cooper, wordt 75 jaar. Door de jaren
heen stond King Kong als voorbeeld voor een hele reeks van remakes, videospelletjes, animatieseries, boeken, fansites en zelfs documentaires. Bij het uitbrengen kende deze film meteen een groot succes en publiekstrekker. Het openingsweekend bracht een gigantische omzet op.


Merian C. Cooper zag in zijn droom een gigantische gorilla die een aanval pleegt op New York. De beroemde aanval op Empire-State-Building en de even beroemde scène waarin King Kong zijn onmogelijke liefde Ann Darrow - gespeeld door Fay Wray - ontdoet van haar kleren, had het grote publiek bijna nooit bereikt. In de eerste versie werd deze scène immers geschrapt, om pas 38 jaar later opnieuw op te duiken.


In 2005 verscheen de jongste telg in een nieuwe reeks remakes van Cooper's King Kong in de filmzalen. Daarvoor gebruikte de regisseur Peter Jackson de meest recente filmtechnieken en haalde daarmede liefst drie Oscars binnen met zijn nieuwe versie van King Kong. In zijn Oscar-dankwoord huldigde Jackson trouwens de oorspronkelijke acteurs door ze te lauweren als ‘The original explorers of Skull Island’. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home