Platform21

Friday, March 07, 2008

ILSA viert kwarteeuw muziekinstrumentenbouw

Movie: ILSA viert kwarteeuw muziekinstrumentenbouw


Tot 16 maart loopt in het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum (MIM) een tentoonstelling van de Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA). Die is dit jaar immers een kwarteeuw oud. Dat wordt in het MIM gevierd met een tentoonstelling, demonstraties, lezingen over viool- en gitaarbouw en concerten.


In de schoot van de Provinciale Technische Scholen van Boom werd exact vijfentwintig jaar geleden de Afdeling Muziekinstrumentenbouw opgericht. In Puurs bestond al langer een opleiding muziekinstrumentenbouw, maar de nood aan een voltijdse dagopleiding liet zich voelen. Voorbeelden voor het nieuwe initiatief waren scholen in Mittenwald en Cremona.


Inmiddels heeft de ILSA zelf een internationale uitstraling verworven, met leerlingen uit Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het grootste gedeelte van hun tijd brengen de leerlingen door in praktijkateliers, waar de instrumenten vorm krijgen. Theoretische vakken zoals akoestiek, muziek, muziekgeschiedenis en technologie vormen hierbij een belangrijke omkadering.


Een aantal van de afgestudeerden kwam terecht in het restauratie-atelier van het MIM, anderen werken inmiddels voor barokspecialist Alexis Blumberg of grote vioolhuizen zoals Maison Bernard of Thomas Meuwissen. Meer informatie over de tentoonstelling kan verkregen worden op de website www.mim.fgov.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home