Platform21

Wednesday, March 19, 2008

Schrijver Hugo Claus overleden

De Belgische auteur Hugo Claus is overleden. Claus heeft zelf verzocht om euthansie. De auteur debuteerde in 1947 met de 'Kleine Reeks'. Andere werken van zijn hand zijn 'Bella Donna' en 'De Geruchten', maar zijn meest bekende werk is zonder twijfel 'Het verdriet van België', dat in 1983 verscheen. Hugo Claus koos ervoor om na zijn dood gecremeerd te worden.


Hugo Claus was een veelvuldige persoonlijkheid, niet alleen als schrijver van essays, gedichten, romans, filmscenario's en gedichten, maar ook als schilder, film-en toneelregisseur. Voor de Nederlandse zangeres Elisabeth List maakte hij verschillende liedjes. Hij kreeg ook een reeks van grote internationale onderscheidingen, waaronder de 'Henriette Roland Holstprijs' voor zijn toneelwerk in 1963 en de 'Constant Huygensprijs' voor het geheel van zijn oeuvre in 1979.


In 1986 kreeg Hugo Claus de 'Prijs der Nederlandse letteren’ in 1986. Jarenlang fungeerde hij als een belangrijke kandidaat voor de Nobelprijs voor de literatuur. Internationale bekendheid kreeg Claus met zijn toneelwerk 'Een bruid in de morgen', een tragie-komedie die hij in 1955 schreef. Zijn meest populaire toneelstuk was 'Suiker' (1958). Het succesvolled ‘Vrijdag’ (1969) werd door Claus zelf in 1980 verfilmd.


Het overlijden van de schrijver komt niet onverwacht. In juni van vorig jaar stuurde zijn echtgenote Veerle De Wit al een mail rond in hun vriendenkring. Bij de diagnosestelling dat hij leed aan de ziekte van Alzheimer had, maakte Claus bekend zo aangenaam mogelijk zijn leven af te sluiten en dat hij op het juiste moment zelf zou beslissen wanneer het hem genoeg was geweest. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home