Platform21

Monday, March 17, 2008

Patrimonium federale instellingen gedigitaliseerd

Het uiterst waardevol en uitzonderlijke cartografische patrimonium van het Koninklijk
Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel het Rijksarchief en het Nationaal Geografrisch Instituut zal gedigitaliseerd worden. Op dit manier wil men de expertise van deze instellingen samenbrengen en online ter beschikking kan worden gesteld van onderzoekers en beleidsmakers.


Sabine Laruelle, minister van wetenschapsbeleid Laruelle, noemde het project een excellentiepool. Volgens haar kan het patrimonium van cruciaal belang zijn om de
huidige bestaande conflicten trachten op te lossen. Voor deze uitgebreide digitalisering heeft men een bedrag voorzien van 1,8 miljoen euro. Het hele project zou worden gespreid over een periode van vijf jaar.


“Kaarten zijn een vorm van zichtbare geschiedenis,” aldus Ingrid Vanden Berghe, directrice van het Nationaal Geografisch Instituut. “Ze blijven mensen fascineren.” Luchtfoto's en satellietbeelden hebben de historische kaarten ook niet overbodig gemaakt. Historici, maar ook architecten, landmeters en notarissen grijpen immers nog geregeld terug naar oude verzamelingen. De Ferrariskaart uit 1778 wordt nog altijd geraadpleegd bij het opstellen van milieueffectenrapporten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home