Platform21

Thursday, April 24, 2008

Drieduizend jaar oude sieraden gevonden in Fiji

De opgraving van een drieduizend jaar oude menselijke nederzetting in Fiji heeft verfijnde sieraden en aardewerk van grote kwaliteit opgeleverd, gemaakt door het Lapita-volk. Dat heeft de leider van de opgravingen, de geograaf Patrick Nunn, bekendgemaakt.

"Deze mensen waren kunstenaars", zegt Nunn. De nederzetting bevindt zich in Bourewa Beach aan de zuidwestkust van Viti Levu, het grootste eiland van Fiji. Het is de oudste nederzetting die tot nu toe op de eilandengroep is gevonden. Dat de Lapita, de eerste bewoners van Polynesiƫ, sierlijk aardewerk maakten was bekend, maar het is voor het eerst dat er door dat volk gemaakte sieraden zijn gevonden. De van schelpen gemaakte sieraden werden aangetroffen onder een omgekeerde pot. Volgens Nunn is het duidelijk dat de sieraden met opzet in de pot zijn 'begraven'. De pot bevatte negen ringen, vier armbanden en zes onderdelen van halskettingen. Op de plek waar de vondst werd gedaan bevond zich drieduizend jaar geleden waarschijnlijk een sieradenwerkplaats, aldus Nunn.

"Het waren de eerste mensen in het zuiden van de Grote Oceaan, een volk uit het Stenen Tijdperk en binnen een jaar of tien na hun aankomst in Fiji maakten ze prachtige schelpensieraden en vernuftig versierd aardewerk", zegt Nunn. Na ongeveer 550 voor Christus, toen de Lapita-cultuur verdween, zijn er volgens hem in Fiji geen sieraden en aardewerk van dergelijke kwaliteit meer gemaakt. Dat is opmerkelijk, omdat het meer voor de hand gelegen zou hebben dat er na de komst van de eerste mensen primitieve voorwerpen werden gemaakt, die in de loop der tijd verfijnder werden.

"We zijn er nog lang niet achter waarom het is zoals het is", zegt Nunn, die als professor is verbonden aan de University of the South Pacific in Fiji. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home