Platform21

Thursday, May 01, 2008

Vaticaan erkent wonder van pater Damiaan

Een commissie van theologen van de Congregatie voor de Heiligverklaringen in Rome heeft een wonder erkend toegeschreven aan de bemiddeling van pater Damiaan. Dat meldt de krant ‘The Star Bulletin’ uit Honolulu, waar het wonder zich voltrok.

Artsen stelden in 1997 vast dat Audrey Toguchi leed aan liposarcoma, een zeldzame vorm van kanker. De (ongelovige) arts Walter Y.M. Chang stelde in 1998 na een chrirgische ingreep vast dat de kanker was uitgezaaid naar beide longen. In levensgevaar bad Audrey Toguchi dagelijks tot pater Damiaan, de Vlaming die in de negentiende eeuw actief was onder de leprapatiënten op Kalaupapa. Daarop verdween de kanker op miraculeuze wijze.

Dr. Chang, die de ontwikkeling van de ziekte aan de hand van maandelijkse foto’s kon volgen, publiceerde de bevindingen over de genezing al in oktober 2000 in de ‘Hawaii Medical Journal’. Op 18 oktober 2007 oordeelde de medische commissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen dat de genezing van de vrouw ‘onverklaarbaar’ is.

De erkenning van het wonder is een bijzonder belangrijke stap in de richting van een heiligverklaring van pater Damiaan, die in 1995 al zalig werd verklaard. Er is nu enkel nog (de eerder formele) erkenning van het wonder door kardinalen en bisschoppen die lid zijn van de Congregatie voor de Heiligverklaringen en de toestemming van de paus nodig om pater Damiaan heilig te verklaren. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home