Platform21

Friday, August 10, 2007

Colruyt stelt archeologie tentoon

In de nieuwe vestiging van winkelketen Colruyt in Tongeren zullen consumenten niet alleen voedingswaren kunnen kopen, maar ook een aantal vondsten kunnen bezichtigen uit de Romeinse tijd, die op de site werden opgegraven. Colruyt financierde zelf de archeologische opgravingen op het bouwterrein en loopt hiermee vooruit op de Vlaamse wetgeving omtrent de omgang met het Vlaamse en historische erfgoed.


Het terrein waar de Colruyt-vestiging gelegen is, werd tussen de eerste en de vierde eeuw na Christus gebruikt als uitbreidingszone van de toenmalige Romeinse stad en was binnen de Romeinse stadsomwalling van Tongeren gelegen. Een groot deel van het terrein bestond uit lange smalle kavels met langwerpige huizen, waarachter zich moestuinen, afvalkuilen en schuren bevonden. De archeologische vondsten tonen aan dat Tongeren destijds een welvarende stad was.


Er werden in dit verband behalve resten van aardewerk uit Frankrijk, Duitsland en het Maasgebied, ook resten van amforen aangetroffen, bedoeld voor transport van wijn en olijfolie uit Italiƫ, Zuid-Frankrijk en Spanje. Archeologen ontdekten op de site ook zowat zestig munten en stukjes muurschilderingen die erop wijzen dat de houten en later ook stenen huizen bepleisterd waren. Het onderzoek stond onder het toezicht van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE).

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home