Platform21

Thursday, July 31, 2008

Stad leidt bezoekers rond op archeologische site

In drie grote bouwputten aan de Scheldekaaien zoeken archeologen naar de overblijfselen van een eeuwenoude burcht. Hoe ver ze al gevorderd zijn en wat ze al hebben ontdekt, kan u hun zelf vragen. Elke vrijdagmiddag geven ze een gratis rondleiding.

Over een aantal maanden rukken de bulldozers aan om op drie grote werven aan de Jordaenskaai en de Zakstraat moderne appartementsgebouwen neer te zetten. Maar voordat ze dat doen, vormen de bouwwerven het werkterrein van archeologen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Voor hen bevatten de bouwputten een bron van informatie over de burcht die er in de middeleeuwen stond.

Eeuwenlang verstopt


De burcht bestond uit een muur en een gracht en was gevestigd zich tussen het Steen, de Vleeshuisstraat, Burchtgracht en het Noorderterras. De burchtmuur werd gebouwd rond 1200 en moest de stad van verdediging voorzien tegen indringers. Een deel van de muur is goed te zien op de werven in de Zakstraat.

De muur zat eeuwenlang verscholen achter andere bouwlagen, maar is redelijk goed bewaard gebleven. Tijdens de opgravingen willen de archeologen nog diepergelegen delen van de burchtmuur onthullen.

Onherroepelijk dicht

Over een paar maanden, als de projectontwikkelaars beginnen te bouwen, moeten de archeologische sites onherroepelijk dicht. Wél zouden de architecten de middeleeuwse burchtmuur integreren in hun moderne projecten.(LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home