Platform21

Friday, August 29, 2008

TAS debuteert op Antwerpse Cultuurmarkt

Tijdens de Antwerpse Cultuurmarkt, op zaterdag 30 en zondag 31 augustus treedt het gloednieuwe Antwerpse Theater aan de Stroom (TAS) voor het eerst naar buiten. De initiatiefnemers, waaronder Eric Kerremans en Bob Snijers, willen met het nieuwe project vooral de nadruk leggen op repertoire- en publiekstheater. Daarvoor ging de ploeg samen met de Fluistercompagnie van Steven De Lelie. Het TAS vond zijn onderkomen in het Augustijnentheater aan de Ijzerenwaag, pal in het centrum van Antwerpen.


"Het repertoiretheater is de jongste jaren een beetje in het hoekje gedrumd," benadrukken Eric Kerremans en Steven De Lelie, respectievelijk artistiek en zakelijk leider van het Theater aan de Stroom. "Er wordt vooral aandacht besteed aan heel grote producties of aan het kleinere, experimenteel theater. Daar is op zich niets mis mee, maar dat mag niet ten koste gaan van het reportoiretheater. Daar zijn zowel acteurs als publiek het over eens." Dat laatste wordt trouwens overvloedig bewezen door de de abonnementenverkoop, die als een trein loopt.



De oprichters slaagden er ook in om enkele grote namen uit de Vlaamse theaterwereld, zoals Frank Aendenboom, Jef Demedts, Nora Tilley, Kurt Defrancq, Magda Cnudde en Frans Maaes, van hun plannen te overtuigen en hen te motiveren om met het TAS in zee te gaan. Zij zullen optreden in theaterstukken van onder meer Arthur Miller, Tom Lanoye, Tennesee Williams en Hugo Claus. Gestart wordt op 4 september met Equus, het meesterwerk van auteur Peter Shaffer, met als acteurs Steven De Lelie, Magda Cnudde en Kurt Defrancq.



De voorbije weken heeft het gezelschap keihard gewerkt aan de modernisering van de ruimtes in het Augustijnentheater. De zaal werd immers nog slechts sporadisch leeg en lag er dan ook verkommerd bij. "Dat heeft een zware financiƫle inspanning gevergd," geeft Eric Kerremans toe. "Maar we hebben opvallend veel steun gekregen van sponsors, zoals het tegelbedrijf Carobati en bierbrouwer Palm. Die heeft voor de officiƫle opening van het theater op 4 september trouwens een verrassing in petto." Het publiek kan tijdens de Antwerpse Cultuurmarkt al een kijkje gaan nemen in het nieuwe theater.


Voor meer informatie over het TAS kan men terecht op de website www.theateraandestroom.be

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home