Platform21

Tuesday, October 02, 2007

Fotocircuit Vlaanderen stelt Sanne Weckx voor


Het Fotocircuit Vlaanderen heeft zijn nieuw seizoen geopend met werk van de Kempense fotografe Sanne Weckx, waarin zij diverse aspecten van het dagelijkse leven belicht en op die manier van uiteenlopende componenten één geheel maakt. De tentoonstelling loopt tot eind oktober in zaal Elcker-Ik in Antwerpen. Daarna reist ze een heel jaar lang diverse culturele centra in heel Vlaanderen af.


Fotocircuit Vlaanderen heeft al een hele geschiedenis achter zich. “We moeten nu ongeveer dertig jaar bezig zijn,” zegt organisator Jan Van Broeckhoven. “Het is echter heel bescheiden begonnen, met een tentoonstelling op enkele locaties. Sinds geruime tijd zijn er echter voldoende geïnteresseerde centra om een individuele tentoonstelling een heel jaar te laten lopen. Dat is voor een fotograaf een unieke kans om een breed publiek te bereiken.”


Het nieuwe Fotocircuit-seizoen opent met werk van de Kempense fotografe Sanne Weckx. “Mijn beelden zijn een verzameling van momentopnamen, verstilde filmbeelden, soms in de vorm van reportageachtig aandoende veruitwendigingen van gedachten en gevoelens,” voert ze aan. “Het zijn typeringen van de leefwereld van een persoon in samenhang met diens omgeving.”


“In een uiteengerafelde gedachtenstroom vanuit verschillende invalshoeken, op verschillende wijzen gefotografeerd, komen de beelden tot stand,” beschrijft de fotografe haar werkmethode. “Samengebracht ontsluiert zich een leefwereld, kan men ronddwalen in de gevoelens, de gedachten van de geportretteerde. Of misschien ziet de bezoeken mijn eigen gedachtenwereld geportretteerd?”


Elk beeld vertelt volgens de fotografe een apart verhaal. “Samen verrijken ze elkaar,” voert ze aan. “Verdriet is het overheersende thema. Bewust spreek ik van beelden, omdat de projecten waarrond ik werk, installaties vormen die verder reiken dan de foto alleen, maar wel vaak vertrekken vanuit de fotografische waarneming. Waar het me om gaat, is het universeel herkenbare van wat deze mensen doormaken met daarbij het individuele van wat henzelf zo bijzonder maakt.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home