Platform21

Sunday, June 24, 2007

Franse muziek in Laus Polyphoniae

Laus Polyphoniae, het zomerluik van het Festival van Vlaanderen-Antwerpen, staat dit jaar in het teken van de Franse polyfonie tussen 1200 en 1600, een periode waarin de Franse muziek grotendeels het Europese muziekleven beheerste. Centraal daarbij staat het Ensemble Clément Janequin, onder leiding van Dominique Visse. Andere gasten van dit jaar zijn onder meer het Egidius Kwartet en het Huelgas Ensemble.


Sinds 1994 wordt tijdens de laatste weken van augustus in Antwerpen Laus Polyphoniae, een festival rond oud muziek en polyfonie, georganiseerd. Elk jaar staat daarbij een thema of componist centraal in het programma en wordt een ensemble in residentie in de kijker gezet dat rond het jaarthema meerdere concerten presenteert. Dit jaar staat Laus Polyphoniae in het teken van het Ensemble Clément Janequin onder leiding van Dominique Visse.


Dominique Visse begon zijn zangcarrière op elfjarige leeftijd in het kathedraalkoor van de Notre Dame in Parijs. In diezelfde periode begon hij ook orgel en fluit te studeren aan het conservatorium van Versailles. Hij ontmoette de grote contratenor Alfred Deller en ging bij hem in de leer. In 1978 richtte Visse het Ensemble Clément Janequin op en maakte met deze formatie een reeks opnames van Franse polyfone chansons uit de 16de eeuw.


Laus Polyphoniae vindt dit jaar plaats van 25 augustus tot 2 september. Het Ensemble Clément Janequin opent met de twaalfstemmige ‘Missa et ecce terrae motus’ van Antoine Brumel. Meer informatie over de concertreeks, waarbij onder meer ook nog het Egidius Kwartet en het Huelgas Ensemble optreden, kan verkregen worden op de website www.festivalvanvlaanderen.be. De concerten vinden plaats in Amuz, het Elzenveld of de Carolus Borromeuskerk. (DW)

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home