Platform21

Friday, August 10, 2007

FatSpread opent Tjok-Up Hove

Op zaterdag 11 augustus organiseert het jeugdhuis Tjok uit Hove zijn jaarlijkse Tjok-Up rockfestival. Het evenement wordt om 14.30 ingeleid door de jonge Antwerpse rockgroep FatSpread. Hun debuut dateert van amper enkele maanden geleden. Dat gebeurde op het open podium van Tjok, waar de beginnende groep meteen met de publieksprijs ging lopen. Dat leverde het kwartet meteen een plaats op de affiche van het echte Tjok-festival op.



“De wortels van de groep gaan terug naar het studentencircuit,” vertelt drummer Geert Declerck. “Samen met mijn vriend Stijn Tant, zanger en gitarist, traden we onder meer op tijdens de chrisostomos-feesten.” Het tweetal richtte met enkele anderen vervolgens ook Civilisensation op, maar die hield het na enkele jaren voor bekeken. Geert begon vervolgens muziek te maken met zijn broer en gitarist Bart Declercq.

Maar al vlug haalde Geert er ook opnieuw zijn vriend Stijn als zanger er tweede gitarist bij. Meteen was de kern van FatSpread gevormd. Nadat de groep eerst een tijdje met een andere muzikant had gewerkt, werd Jana De Nul begin dit jaar als bassiste aan de line-up toegevoegd. Na het succesvolle optreden tijdens het open podium van Tjok, was FatSpread half april ook al te zien tijdens de studentenloop op de Universitaire Campus Drie Eiken in Edegem.

Stijn Tant is het enige groepslid dat een klassieke muziekopleiding volgde. Hij volgde pianolessen, maar koos uiteindelijk voor de saxofoon en de akoestische gitaar. Ook Jana De Nul begon al heel vroeg met muziek, eveneens met akoestische gitaar en later ook met Afrikaanse percussie. “Maar ik had nooit het gevoel dat die instrumenten echt bij mij pasten,” vertelt ze. “Op mijn zestiende kocht ik echter mijn eerste basgitaar en daarmee klikte het wel.”

De broers Declerck noemen zichzelf complete autodidacten. Bart begon zichzelf tijdens zijn tienerjaren gitaar te leren spelen en kreeg daarbij enkele jaren later het gezelschap van broer Geert bij. Sindsdien hebben ze zich, net zoals de andere groepsleden, toegelegd op het schrijven van eigen nummers. “Die zijn meestal het gevolg van een wisselwerking tussen de verschillende groepsleden,” merkt Stijn Tant op.

Inmiddels heeft de groep voldoende materiaal verzameld om een cd te vullen. “Concrete plannen in die richting zijn er echter niet,” geeft Bart Declerck toe. Ook over de toekomst van FatSpread zijn er geen vast omlijnde plannen. “Maar we hebben toch de ambitie om verder door te stoten, maar dat hangt van zeer diverse factoren af.” Toch staat er al een nieuw optreden op de agenda. Op 21 september sluiten ze immers het muzikale gedeelte van de Verkenningsdagen van de Universiteit Antwerpen af.


Nadat FatSpread de openingsact heeft verzorgd met zijn stevige rockmuziek, krijgen het publiek van Tjok-Up verder Alaska Dawn, Dieselrocker, Radio Infinity, Cloon en El Guapo Stuntteam voorgeschoteld. Het festival wordt afgesloten met de dj’s Jackattack & Vertigo VS Laston & Geo, Monica Electronica en Stijn & Raphaël. Meer informatie over FatSpread is te vinden op www.fatspread.be, terwijl het programma van Tjok-Up terug te vinden is op www.tjok.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home