Platform21

Sunday, August 12, 2007

Kuifje heeft racistische trekjes

Bij het Brusselse parket is een vooronderzoek geopend naar de strip 'Kuifje in Afrika' van Hergé nadat de Congolese student Mbutu Mondondo Bienvenu een klacht had ingediend omdat hij het album naar eigen zeggen een belediging voor alle Congolezen vindt. Mondondo diende een klacht in bij de rechtbank van eerste aanleg tegen Moulinsart, dat de rechten op het werk van Hergé bewaakt. Ook in Groot-Brittannië en de Verenigde kwam het album vorige maand in opspraak.


Mbuto Mondondo Bienvenu studeert aan de Franstalige Vrije Universiteit van Brussel. De student eist dat het boek uit de handel wordt genomen. Hij vraagt bovendien een symbolische schadevergoeding van één euro. ‘Kuifje in Afrika’ verscheen voor het eerst in 1931, maar is nu opnieuw op de markt gebracht. Uit een brief van de procureur des konings blijkt dat er met een vooronderzoek is gestart om uit te maken of de klacht ontvankelijk verklaard kan worden.


Volgens Mondondo worden negers in het stripverhaal van Hergé afgeschilderd als lui en dom. Moulinsart benadrukt echter dat het album in zijn context gezien moet worden. "Het werk is getekend in een bepaalde tijdsgeest," aldus de woordvoerder van Moulinsart. "De visie die Hergé toen had werd gedeeld door gans België en gans Europa. Als we alles wat we nu racistisch vinden uit de handel nemen, dan zouden we net doen alsof die zaken nooit hebben bestaan.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home