Platform21

Monday, August 13, 2007

Polen weigert Duitse kunstwerken terug te geven

Duitsland maakt zich zorgen over kunstwerken die na de Tweede Wereldoorlog in Rusland en in Polen zijn terechtgekomen. Polen heeft immers afwijzend gereageerd op de oproep van Duitsland om kunstschatten terug te geven die zich sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in Poolse archieven bevinden. Het gaat onder meer om manuscripten van Goethe, Beethoven en Mozart.


Polen reageert bijzonder verbolgen op de Duitse eisen. De terugvordering is volgens het Poolse ministerie van buitenlandse zaken volledig ongegrond. “Alle kunstwerken, boeken en archiefstukken en alle andere Duitse objecten die zich sinds de tweede wereldoorlog op Pools grondgebied bevinden, zijn op legale wijze eigendom geworden van Polen,” stelt het ministerie. Polen zegt niet te overwegen iets terug te geven.


De Poolse regering wijst daarbij ook op de culturele schade die de nazi's tijdens de oorlog aanrichtten in Polen. “De publieke opinie herinnert zich nog steeds hoe kunstwerken werden weggevoerd en hoe bibliotheken en archieven werden verbrand,” wordt er opgemerkt. “Die verliezen zijn nooit goedgemaakt.” Polen werd tijdens de tweede wereldoorlog vijf jaar door de Duitse troepen bezet.


De omstreden stukken zouden destijds door de nazi's zelf van Berlijn naar Polen zijn overgebracht, om ze te beschermen tegen de bommen van de geallieerden. Na de oorlog, toen de grenzen hertekend werden, bleven de werken in Polen, waarna de Poolse overheid ze in Krakau bewaarde. Duitsland en Polen discussiëren al vijftien jaar over de eigendomsrechten van het erfgoed.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home